לתרומות הרשמה לניוזלטר

נחשף לו"ז הפרקליט הצבאי הראשי: "יומן פלורוסנטים"

בארגון תורת לחימה מציגים את יומן העבודה של הפרקליט הצבאי הראשי היוצא אלוף שרון אפק. הפרקליט הבכיר שמוריד הנחיות לשטח בתחום הוראות הפתיחה באש לא נפגש כלל עם לוחמים מתחת דרג מפקדי אוגדות.

נכתב ע"י ערוץ 7 03.11.2021

ארגון תורת לחימה דרש לעיין, על פי חוק, ביומנו של הפרקליט הצבאי הראשי היוצא, האלוף שרון אפק.

באמצעות בקשת חופש מידע שהגיש מיכאל כרמיאל, מנהל המחלקה המשפטית בארגון, התבקשו בצה"ל להציג את יומן העבודה של הקצין אשר נחשב בעל סמכויות מרחיקות לכת בתחום דיני הלחימה.

כרמיאל סיפר "בתחילה, לא שיתפו איתנו גורמי דובר צה"ל פעולה, כאשר הם אמונים גם על חופש המידע בצבא, ואף עברו על החוק המחייב המצאת מידע שאיננו בגדר סוד צבאי תוך חודש ימים או עד ארבע חודשים לכל היותר".

הוא הוסיף: "רק לאחר פנייתנו למשרד המשפטים תוך הדגשה כי מדובר בעבירה על החוק, ניאותו בצה"ל 'להיזכר' כי היומן כבר הוכן, אך הציגו בפנינו רק שנה אחת מתוך כשש שנות קדנציה, וזאת בטענה כי הכנת החומר כרוכה ב'הקצאת משאבים בלתי סבירה', כאילו שחסר לצבא משאבים כדי להיות שקוף כלפי ציבור המשרתים ומשלמי המיסים אשר מחזיק את מערכת הביטחון, וכאילו נדרשים בכלל משאבים משמעותיים כדי לספק יומן קיים".

ביומן, המתרכז כאמור בשנה האחרונה לתפקידו מאפריל 2020 עד אפריל השנה, ולא כולל את מבצע שומר החומות, משתקף אופי תפקידו של האלוף אפק, החבר בפורום מטכ"ל.

סרן במיל' הרב אביעד גדות, מנהל תורת לחימה, מסר לערוץ 7: "ללא ספק, מדובר בלו"ז משרדי מתחילתו ועד סופו. יומן פלורוסנטים. כל מי ששירת בצבא כקצין וביצע עבודת מטה, רואה כי אופי התפקיד כפי שעיצב אותו אפק ומן הסתם גם קודמיו אשר רכשו כוח רב מול הרמטכ"ל וחברי פורום מטכ"ל, חריג מאד ולא דומה כלל לעבודה של אלופים הנמצאים באינטרקציה מלאה, גם אם לא מושלמת, עם השטח."

גדות מפרט: "ראשית, על פי הדיווח הצבאי אפק היה מסיים בדרך כלל את סדר יומו באזור חמש או שש בערב. לפעמים אפילו בארבע אחר הצהריים. אצל חבריו לפורום שמתחזקים את בטחון ישראל מסביב לשעון, מדובר באמצע היום. שנית, וזהו בעיניי הדגש העיקרי שהפתיע גם אותנו שכבר מכירים את הנתק של בכירי הפרקליטות הצבאית מהשטח, הפגישות עם מפקדים לוחמים כמעט לא קיימות וגם זה רק בדרגי אלוף-תא"ל כדוגמת מפקד פיקוד הדרום (פעמיים), מאו"ג עזה, מאו"ג 80 , מפקד פקמ"ז (פעמיים), ורח"ט מבצעים (תא"ל). לעיתים בודדות מופיעות פגישות עם 'מפקד יחידה', אשר מכילות כנראה תדריך משפטי אישי לפני מבצע, וזהו."

גדות מוסיף: "אסור לשכוח שלמרות התדמית ה'חנונית' של הפצ"ר מדובר בבעל תפקיד רב עוצמה שמעצב את כל תפיסת הוראות הפתיחה באש בגבול עזה, ביהודה ושומרון, ובכלל. אני מזכיר כי הרמטכ"ל עצמו פנה רק בחודש מרץ האחרון לפצ"ר וביקש ממנו לבחון את שינוי הוראות הפתיחה באש אל מול שודדי אמל"ח בדואים הפורצים לבסיסים ברחבי המדינה, ונענה בשלילה. וכאן אני מגיע לממצא הנוסף של ניתוח יומן הפצ"ר: עשרות פגישות עלומות עם 'גורם אזרחי'. מישהו בפרקליטות הצבאית או בדובר צה"ל ממש השחיר את היומן בביטוי העמום הזה של גורם אזרחי.

''היות ואין שום איזכור לפגישות עם מערכת המשפט האזרחית שהפצ"ר הוא בשר מבשרה, אנו מעריכים כי מדובר בפגישות למשל עם שופטי בית המשפט העליון, אשר סוגיות צבאיות מגיעות לפתחם בעתירות מחבלים למיניהם, וכן עם הפרקליטות בכלל. די להזכיר כי קצינים בקריה דיווחו על ביקור לפני מבצע צבאי בעזה, של אסתר חיות נשיאת בית המשפט העליון, אליו מתמודד כעת שרון אפק כמועמד של שר המשפטים גדעון סער."

"אנו ממליצים לרמטכ"ל כוכבי", מסכם גדות, "אם הוא באמת חפץ להספיק לקיים את הבטחתו להחזיר את צה"ל להיות קטלני כפי שהבטיח לעם ישראל, לבדוק מה באמת עושה הפצ"ר אותו גיבה אחרי רצח הלוחם בראל שמואלי הי"ד תוך כינוי הביקורת הציבורית "דברים בטלים". כיום נמצאת בתפקיד הפצ"רית יפעת תומר-ירושלמי, שאין לה שום קשר לשטח ובתפקידה הקודם כיוהל"ם עסקה בקשקושי וטשטושי מגדר. הצעד הבסיסי הוא לחשוף את הפרקליטים הצבאיים הצעירים אל השטח, לקיים שיחות עם לוחמים ולהבין כי הם צריכים לשרת אותם, להגן עליהם, ולאפשר להם לבצע את מלאכתם, לא לכבול את ידיהם, ובטח לא לשרת דה-פקטו את האויב."

לקריאת הכתבה המלאה בערוץ 7 - לחץ כאן